René Gulikers - dirigent Symfonieorkest - studeerde aan het conservatorium in Maastricht de vakken orkestdirectie, schoolmuziek en altviool. Hij volgde diverse cursussen in binnen- en buitenland, o.a. in Salzburg waar hij bij Ferdinand Leitner studeerde en waar hij de eerste prijs voor jonge dirigenten won. Enkele jaren later won hij de Telecom-prijs tijdens het prestigieuze dirigentenconcours in Besançon (Frankrijk).

Na zijn eindexamen orkestdirectie werd hij dirigent en artistiek leider van "Ensemble '88", een ensemble voor hedendaagse muziek, dat onder zijn leiding (tot 2004) een grote bloei doormaakte en talloze wereldpremières en radio-opnamen verzorgde.

foto: Vladimir Myshkin  

Vanaf de jaren '90 maakte hij carrière als gastdirigent van belangrijke orkesten uit de hele wereld: in Rusland dirigeerde hij o.a. het Moskous Filharmonisch Orkest, het Russisch Staats Orkest en de filharmonische orkesten van Jekaterinaburg en Nizhny Novgorod; in China het Jiangsu Symfonie Orkest en het Hongkong Sinfonietta; in Slovenië het Sloveens Filharmonisch Orkest en het Sloveens Radio en Televisie Orkest. Bij dit laatste orkest was hij vele jaren een vaste gast, net als bij het Nationaal Orkest van Chili. 

Verder dirigeerde hij orkesten in Japan, Zuid-Korea, Litouwen, Polen, Roemenië, Duitsland (Hamburger Symphoniker) en ook in ons eigen land (Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Limburgs Symfonie Orkest). Behalve opera’s uit het standaard repertoire, dirigeerde hij enkele wereldpremières van hedendaagse opera’s. Van 1988 tot 1990 doceerde René Gulikers aan het conservatorium van Maastricht de vakken orkestdirectie en hedendaagse kamermuziek. Korte tijd was hij docent orkestdirectie aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede. Van 1994 tot 2010 leidde hij het symfonieorkest en het "Ensemble Neue Musik" van de Musikhochschule in Münster.

Sinds 2005 is hij als hoogleraar verbonden aan de Musikhochschule in Hamburg en heeft hij in deze stad tevens de leiding over het koor en het orkest van de universiteit.

Tot nu toe verschenen meer dan 10 cd's waarop hij werken van diverse componisten dirigeert.

Meer informatie onder www.renegulikers.nl