Het bespelen van een muziekinstrument lukt niet vanzelf, maar vraagt oefening. Zo is het ook bij muziek maken in orkestverband. In de speelgroepen van het Voorbereidend Ensemble  kunnen jonge kinderen ontdekken hoe fantastisch het is om samen muziek te maken. Zo maken ze er kennis met de belangrijkste spelregels van spelen in een orkest, zoals naar de dirigent kijken, naar elkaar luisteren, zittend spelen, samen ritmes strijken, intoneren. 

Het Voorbereidend Ensemble is de eerste opstap naar het spelen in een orkest. Deze speelgroep is in vergelijking met de andere onderdelen van de vereniging bescheiden van omvang met ongeveer 25 kinderen. De dirigent Esther Damsma - in 't Groen kan daardoor tijdens de repetities optimaal aandacht schenken aan de ontwikkeling van elk afzonderlijk kind. De beperkte omvang draagt er ook aan bij dat kinderen die voor het eerst meespelen zich al snel op hun gemak voelen. Van tijd tot tijd wordt beoordeeld of het mogelijk is een kind de stap naar het Juniorensemble te laten maken.

Bladmuziek
De orkestleden van het Voorbereidend Ensemble kunnen hun bladmuziek downloaden nadat ze zijn ingelogd via de homepage. De inlognaam en het password krijg je van de orkestbegeleider. Na inloggen zie je in het submenu Voorbereidend Ensemble een pagina met Bladmuziek. Hier vind je de bladmuziek die je dit seizoen gaat spelen. Download alleen jouw partij. Op het gebruik van deze bladmuziek zitten meestal auteursrechten, waarvoor Viotta betaald heeft. Gebruik de bladmuziek dus niet zomaar ergens anders voor. Overleg eerst met je orkestbegeleider en/of dirigent als je de bladmuziek toch wilt gebruiken.