Twee bijzondere concerten!

Kom luisteren, op 18 maart in AMARE en op 2 april in de Kloosterkerk! De orkestleden van VIOTTA staan weer te popelen om te laten horen hoe ze samen muziek kunnen maken. Op zaterdagmiddag 18 maart spelen zij in de grote concertzaal in het nieuwe Haagse muziekhuis en op zondag 2 april gaan de jongste orkestleden het podium op in de eeuwenoude Kloosterkerk. Het beloven twee bijzondere spektakels te worden.

Kaartverkoop:
AMARE, 18 maart 15.00: deze link
Kloosterkerk, 2 april, 15.30: deze link

Muziekgeschiedenis voor VIOTTA-leden

Altijd al meer willen weten over de achtergronden van de stukken en componisten die bij VIOTTA op de lessenaar verschijnen? Door de coronaperiode heeft het even stil gelegen, maar vanaf januari pakken we de draad weer op met de Meer-over-Muziek-bijeenkomsten (MOM).

Wat is MOM?
De MOM-bijeenkomsten zijn korte lezingen over muziekgeschiedenis. Coen neemt ons mee op een chronologische reis door de muziekgeschiedenis, met behulp van een PowerPoint presentatie en geluidsfragmenten. Hij vertelt daarbij allerlei leuke en grappige anekdotes en wetenswaardigheden over componisten en muziekstukken. Hierdoor krijg je veel meer inzicht in de stukken die Viotta speelt!

Voor wie?
Deze leuke en leerzame bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk voor alle Viotta orkestleden en hun familie. De MOM is vooral leuk voor orkestleden uit JO, JS en SO, maar jongere orkestleden zijn zeker welkom! Het is voor ouders en orkestleden ook een leuke manier om elkaar en Viotta wat beter te leren kennen.

Wanneer?
De MOM is één keer per maand. De bijeenkomst start vanaf ongeveer 19:45 in de kleine aula van HML en duurt ongeveer een uur. Als je meteen uit de repetitie doorgaat naar de MOM, neem dan iets te eten mee. Wij zorgen voor drinken en chips. Het is niet nodig om je van tevoren aan te melden.

MOM-1: 21 januari
MOM-2: 18 februari
MOM-3: 25 maart
MOM-4: 15 april
MOM-5: 13 mei
MOM-6: 24 juni (speciale themalezing over Wenen)

 

Nieuwjaarsconcert!

Op zaterdag 7 januari 2023 gaan we het nieuwe jaar weer met het traditionele nieuwjaarsconcert inluiden, net als het beroemde orkest uit Wenen, de Wiener Philharmoniker. Kijk maar eens hier, als je het niet kent. Omdat het bijna drie jaar geleden is dat we het vorige nieuwjaarsconcert konden organiseren, brengen we graag even in herinnering wat deze VIOTTA-traditie inhoudt.

Eén groot orkest!

We vormen met alle VIOTTA-orkesten tezamen één heel groot orkest in de aula van het HML. Samen geven we dan een mini-concert en voeren een passend stuk uit, zoals bijvoorbeeld de Radetskymars of Ode an die Freude. Daarna maken we de aula leeg om met zijn allen een Potluck te houden. De orkesten studeren van te voren en op de dag zelf de muziek in. Daarna wordt de aula beetje bij beetje per orkestgroep gevuld. Zo vormen bijvoorbeeld de celli van alle vijf de VIOTTA-orkesten samen de cellogroep van het grote orkest. Hetzelfde geldt voor alle 1e violen, 2e violen, fluiten, klarinetten etc.

Potluck?

Bij een Potluck neemt iedereen iets lekkers mee, wat je zelf gemaakt hebt. Het kan iets hartigs zijn of iets zoets. We zorgen voor lange tafels waarop alles gepresenteerd wordt. Na afloop van het concert gaan we met alle VIOTTA-leden en hun familie genieten van al dat lekkers. Zo maken het nieuwjaar tot een muzikaal feest! In de weekmails van de orkesten volgt vlak voor de kerstvakantie het programma met wanneer welk orkest repeteert en hoe laat het nieuwjaarsconcert gaat beginnen. Het is geen formeel concert waarvoor je een kaartje hoeft te kopen, maar is bedoeld voor je familie. En belangrijk is dat je iets lekkers meeneemt voor de Potluck!

VIOTTA-akkoorden

Met de VIOTTA-akkoorden zorgen we ervoor dat de stemming in onze orkesten op alle mogelijke manieren goed is en goed blijft. De VIOTTA-akkoorden zijn onze sociale en muzikale bouwstenen (see for English below).

 

   
 • Spelen in een orkest is een gezamenlijke activiteit. We zijn één team. Alleen als iedereen er is, is er een orkest waardoor we muziek kunnen maken.
 • Orkestleden, vrijwilligers en dirigenten zijn samen verantwoordelijk voor een sociaal veilige en open sfeer in het orkest.
 • We leren van elkaar en ondersteunen elkaar, bijvoorbeeld met partijen instuderen, met stemmen en met de orkestopstelling neerzetten.
 • Orkestleden zijn zelf verantwoordelijk voor hun instrument en bladmuziek en zetten zich in om hun orkestpartij zo goed mogelijk te kunnen spelen.
 • Orkestleden volgen individuele lessen op hun instrument bij een professionele docent en nemen de orkestpartijen mee naar les als dat nodig is om de partij te kunnen spelen.
 • De dirigent heeft oog voor de ontwikkeling van elk orkestlid en past zonodig de orkestpartij aan.
 • De leden van de bovenbouworkesten, JO, JS en SO, zorgen dat zij voor het begin van de repetitie ingespeeld en gestemd zijn opdat de dirigent op tijd kan beginnen.
 • Orkestleden zetten zich in om zo min mogelijk repetities te missen en tonen betrokkenheid bij de activiteiten van hun orkest en van de vereniging als geheel.
 • Als een orkestlid meerdere repetities heeft gemist, volgt overleg met de dirigent waarin aan de orde kan komen of deelname aan het concert nog mogelijk is. 
 • Afmelden doe je minimaal één dag voor de repetitie bij de orkestbegeleider en je geeft aan waarom je afwezig bent.
 • Eén keer per jaar is er persoonlijke aandacht voor de ontwikkeling van elk Viottalid in het Muzikale Mentorgesprek met de dirigent.

VIOTTA accords

Here are the VIOTTA accords that form the tenets of all the orchestras. The aim is to keep everything in tune in all possible manners.

 • Playing in an orchestra is a collaborative effort. We are one team. Only with everyone present, there is an orchestra allowing us to make music.
 • Orchestra members, volunteers and conductors are jointly responsible for a socially safe and open atmosphere in the orchestra.
 • We learn from each other and support one another, for example by studying parts, tuning and arranging the orchestra setup.
 • Orchestra members take responsibility for their instrument and sheet music, and strive to play their part as they possibly can.
 • Orchestra members take individual instrumental lessons with a professional teacher and take the orchestral parts to their lessons if necessary to be able to play the part.
 • The conductor takes care of the development of each orchestra member and will make a suitable part for each member, if necessary.
 • The member of the upper orchestras (JO, JS, and SO) take care of their warming up and tuning before the start of the rehearsal in order for the conductor to be able to start on time.
 • Orchestra members take care to miss as few rehearsals as possible and show involvement with the activities of their orchestra and those of the VIOTTA association.
 • If an orchestra member was not present at several rehearsals, the conductor will address this in a personal conversation which may include the topic whether participating in the concert is still possible.
 • Reporting absent needs to be done at least one day before the rehearsal to the parental attendant of the orchestra (orkestbegeleider) and one has to make clear why one cannot attend the rehearsal.
 • Once a year the Musical Mentor Meetings take place with the conductor in which personal attention is given to the development of each individual VIOTTA member.

 

Welkom!

De repetities zijn weer gestart en we zijn blij dat we weer een groot aantal nieuwe leden welkom mogen heten. Welkom bij VIOTTA!

Concerten groot succes
Graag willen we iedereen bedanken voor de geweldige concerten van het afgelopen jaar. Wat hebben alle orkesten mooi gespeeld! Eind juni werd het publiek in de Badkapel getrakteerd op een heel divers en schitterend uitgevoerd programma. De concerten in deze zaal waren helemaal uitverkocht, echt geweldig. 

Het was ook bijzonder te zien dat het concert in AMARE op 3 juli door zo veel VIOTTA-leden werd bezocht. Er zijn ruim 550 kaarten verkocht! Eerst was er een geslaagde picknick in de Paleistuin waarna iedereen naar de Concertzaal kwam om de vierde symfonie van Tchai-kovsky te horen. Dit concert was het hoogtepunt van een uitwisseling van ons Symfonieorkest met het Landesjugendorchester uit Hamburg. In een paar dagen werden de twee orkesten één geheel en wat was het resultaat spectaculair. De musici gaven zich helemaal, de dirigent danste op de bok, en het publiek genoot!

Orkestbegeleiders
Dit jaar hebben we weer een enthousiaste groep orkestbegeleiders die de praktische zaken van de orkesten regelen. De orkestbegeleiders zijn het eerste aanspreekpunt voor de orkestleden en hun ouders. Je kunt hen bereiken via de mailadressen die hieronder gegeven zijn. Houd ook de agenda in de gaten zodat je op tijd familie en vrienden kunt uitnodigen voor de concerten.

Orkest

 

Dirigent

Mailadres orkestbegeleiding

Voorbereidend Ensemble 

VBE

Esther Damsma

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Juniorensemble

JE

Marijn Drolsbach

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jeugdorkest

JO

Coen Stuit

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jeugdsinfonietta

JS

Coen Stuit

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Symfonieorkest

SO

René Gulikers

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

PR-commissie
We zoeken ook nog vrijwilligers, bijvoorbeeld voor de PR-commissie die zich bezighoudt met PR-plannen om uitverkochte concertzalen te krijgen en het werven van sponsors. Mocht je het leuk vinden deze rol op te pakken, stuur dan een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Informatiebijeenkomst voor nieuwe leden
Op 24 september organiseren we twee informatiebijeenkomsten voor ouders van nieuwe leden. Deze bijeenkomsten zijn in het HML om 16.00 en 18.00 tijdens de repetities.

Algemene ledenvergadering 12 november
Graag brengen we alvast de algemene ledenvergadering onder de aandacht. Deze zal op 12 november zijn in het HML van 15.30-17.00. Alle leden zijn welkom.

Veel muziekplezier in het komende jaar!

Luit, Joachim, Johan, Johanna, Dorinda en Anick
Bestuur Viotta Jeugdorkesten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TchaikovskyXL in AMARE

Op zondagmiddag 3 juli presenteert VIOTTA samen met een gastorkest uit Hamburg het muziekproject TchaikovskyXL.

Ruim honderd Duitse en Nederlandse talenten in de leeftijd van 15 tot 25 jaar vormen één groot symfonieorkest om in de concertzaal van AMARE samen te schitteren. Het Landesjugendorchester Hamburg (LJO) en het VIOTTA Symfonieorkest (SO) uit Den Haag, spelen dan de spectaculaire vierde symfonie van Tchaikovsky.

Pas eind vorig jaar zijn de orkesten met elkaar in contact gekomen. Beide wilden graag weer op het podium staan na vele afgezegde concerten en optredens zonder publiek. Toevallig werkten ze tegelijkertijd aan de vierde symfonie van Tchaikovsky. Het idee om dit geweldige werk samen uit te voeren was toen snel geboren. De gasten uit Hamburg verblijven drie dagen bij de Haagse orkestleden. De eerste dag begint op een oer-Hollandse boerderij waar in een omgebouwde stal gerepeteerd gaat worden tussen de molens van Stompwijk. Ook is er tijd voor het verkennen van de Haagse binnenstad en een BBQ op het strand. En zondagmiddag 3 juli vindt het hoogtepunt plaats, het gezamenlijke concert in het gloednieuwe cultuurhuis AMARE, hopelijk voor een overvolle zaal.

Kaarten kosten €10/€15 en zijn te koop via AMARE.nl.
Klik hier voor de link.

Met muziek de zomer in!

Op zondag 26 juni geeft VIOTTA twee concerten in de Badkapel in Scheveningen. Voor vier van onze orkesten is dit de afsluiting van het verenigingsjaar. Met deze concerten gaan zij met veel plezier laten horen waar ze naartoe hebben gewerkt. De jongste orkesten met musici in de leeftijd van 6 tot 12 jaar spelen om 14.30 een gevarieerd programma. U hoort bekende melodieën van onder andere Dvorak en Rossini.

Aan het einde van middag, om 17.30, zullen het VIOTTA Jeugdorkest en het strijkersensemble Jeugdsinfonietta het podium betreden. Het Jeugdorkest bestaat uit ruim 70 leden en speelt onder andere een arrangement dat door een van de orkestleden zelf is gemaakt. U zult direct herkennen waar dit orkestlid zijn inspiratie vandaan haalde. Het Jeugdsinfonietta bestaat uit jonge musici in de leeftijd van ongeveer 12 tot 15 jaar. Zij hebben al veel ervaring met het samen musiceren. Met veel enthousiasme en precisie gaan zij een aansprekend en verrassend repertoire ten gehore brengen.
 
Kaarten kosten €4,- (jeugd) en €8,- (volwassenen) en kunnen vanaf 11 juni digitaal gekocht worden via deze link.

 
     
 
 

Deuren open, kom kijken op de Open Dag!

Op zaterdag 21 mei kan je komen kijken bij de orkesten van Viotta. Je kunt gewoon binnenlopen en een kijkje komen nemen bij een van de Viotta-orkesten. Je hoeft je niet van te voren op te geven. Viotta wil de muzikale en persoonlijke ontwikkeling van jonge musici stimuleren door het bieden van een veilige en inspirerende leeromgeving om in orkestverband samen te musiceren.

 • Kom kijken bij een repetitie.
 • Kom meespelen.
 • Kom een ander instrument uitproberen.

 

waar? Haags Montessori Lyceum Nassau Bredastraat 5, Den Haag
wanneer? 21 mei 2022 vanaf 14:30
voor wie? alle jonge musici, docenten en andere geïnteresseerden  

 

PROGRAMMA OPEN DAG

Wat? Voor wie? Wanneer? Waar?
Kom kijken bij een repetitie      
Voorbereidend Ensemble (VBE) ca. 6 tot 10 jaar 15:30-16:45 tekenlokaal
Juniorensemble (JE) ca. 8 tot 12 jaar 15:15-17:00 kleine aula
Jeugdorkest (JO) ca. 11 tot 15 jaar 17:15-18:45 kleine aula
Jeugdsinfonietta (JS) ca. 14 tot 16 jaar 15:00-16:45 grote aula
Symfonieorkest (SO) vanaf 15 jaar 19:00-21:00 grote aula
       
Probeer een orkestinstrument iedereen 14:30-15:00 grote aula
  iedereen 16:45-17:30 grote aula
       
Vrijwilligers gezocht geïnteresseerden 15:15-16:15 0.1
  geïnteresseerden 17:00-18:00 0.1

 

 

Ricciotti-ensemble komt langs!

Op 7 mei aanstaande komt het Ricciotti-ensemble bij ons langs! Die week is dit bijzondere orkest op reis door Nederland met hun Regenboogtour. 

Deze groep jonge musici gaat elk jaar meerdere keren op tournee en speelt op de meest bijzondere plaatsen voor allerlei publiek over de hele wereld. Kijk zelf even hier, en hier, dan zie je hoe bijzonder dit orkest is! Ze komen nu langs bij Viotta in het HML en zullen een kort optreden geven van ca. 30-45 min om alle Viottaleden te inspireren.
 
Wanneer? za 7 mei, vanaf 16:45
Wat? optreden Ricciotti Regenboogtour
Voor wie? alle Viottaleden en hun familieleden
locatie in het HML
 
Dit bijzondere optreden wil je niet missen!
 
     
     
     
 

 

Kaartverkoop voorjaarsconcerten gestart!

Vandaag is de digitale kaartverkoop van de Voorjaarsconcerten op 3 april aanstaande gestart via deze link. Het Viotta Juniorensemble en het Viotta Jeugdorkest laten in het eerste voorjaarsconcert een aantal bekende, klassieke stukken horen. Het Juniorensemble speelt werken van Prokofjev, Smetana, Strauss en Van Beethoven. Zij beginnen met het speciaal voor Viotta gecomponeerde stuk ‘Etudes voor jeugdorkest’ van Hugo Bouma dat voor het eerst zal worden uitgevoerd, een première! Na de pauze zal ook het Jeugdorkest een andere etude van Bouma ten gehore brengen. Ook dit is een première. Het Jeugdorkest speelt tevens de vrolijke Peasant Suite van Bartok, Maurerische Trauermusik van Mozart en sluit af met het vierde deel van de eerste symfonie van Brahms.

Hierna is het podium voor de jongste en de oudste Viottaleden. Het Voorbereidend Ensemble (VBE) en het Symfonieorkest (SO) geven samen om 16:30 een concert. In het Voorbereidend Ensemble leren de orkestleden de eerste beginselen van het samenspelen en wennen zij aan het musiceren in een groot ensemble. Het repertoire is daarop aangepast. Het VBE speelt voor de pauze. In het Symfonieorkest spelen orkestleden in de leeftijd van 15 tot ongeveer 20 jaar. Zij hebben allen jarenlange ervaring met het musiceren in orkestverband en spelen originele werken. In dit concert staat na de pauze de schitterende, romantische vierde symfonie van Tchaikovsky op de lessenaar. We hopen dat de jonge Viottaleden door dit concert geïnspireerd worden om door te blijven spelen en ook verliefd worden op symfonische muziek.

Het SO mag deze symfonie op 3 juli nog een keer uitvoeren, maar dan in de grote Concertzaal van AMARE samen met het Landesjugendorchester uit Hamburg. Tezamen zal dan een orkest worden gevormd van meer dan 100 orkestleden. Ook een bijzonder evenement om vast in uw agenda te zetten.

 
     

Coronamaatregelen opgeheven

Vanaf 25 februari 2022 zijn bijna alle coronamaatregelen opgeheven. Dit betekent dat er geen restricties meer zijn voor de activiteiten van de Viotta-orkesten. Repetities, repetitiedagen en -weekends, en concerten kunnen weer doorgaan zonder beperkende maatregelen. 

Belangstellenden weer welkom bij repetities
Graag willen we alle ouders en andere belangstellenden weer uitnodigen om in de school mee te luisteren tijdens de repetities.
Mocht u vragen hebben of in contact komen met orkestbegeleiders of bestuursleden, kom dan naar de repetities. Er zijn altijd vrijwilligers van Viotta aanwezig om u te woord te staan. 

foto: AnnemiekKool.nl

Viottaleden in de picture

Veel Viottaleden en oud-Viottaleden staan in de schijnwerpers. Zo leuk om te zien dat deze orkestleden het muzikale vuur brandend houden en met veel inzet en plezier op allerlei podia muziek maken. Zo zijn de volgende gelukkigen bij het Nederlands Vioolconcours (NVC) in de prijzen gevallen:

Gefeliciteerd!!!!!

 • Valentine Blangé, Jonge Makers Prijs 2022, eerste prijs
 • Zohra Jongerius, Davina van Wely Prijs 2022, gedeelde tweede prijs
 • Luca van der Waals, Davina van Wely Prijs 2022, gedeelde tweede prijs
 • Michelle Kumara, Iordens-B 2022, eerste prijs
 • Sanne Lam, Iordens-A 2022, eerste prijs

En aan de Showcase van dit vioolconcours deden maar liefst elf viottaleden mee. Geweldig! Goed gedaan, Lies, Hannah, Raelene, Ruben, Giusy, Celine, Dette, David, Fanny, Nynke en Mondy.

Prinses Christina Concours 2022

Bij het Prinses Christina Concours zijn het nu spannende tijden. De inzendingen zijn geplaatst en binnenkort worden van alle regio's de finalisten bekend gemaakt. Bij de inzendingen van Regio West 1 vinden we ook veel viottaleden terug. Ga kijken en breng je stem uit op je mede-orkestleden!

MAESTRO

Bij de afleveringen van MAESTRO was een oud-viottalid te zien, namelijk de concertmeester Bas Treub. 

foto: AnnemiekKool.nl

We mogen weer muziek maken!

Op zaterdag 15 januari gaan we weer muziek maken!
De rijksoverheid heeft bekend gemaakt dat cultuurbeoefening weer is toegestaan (meer informatie vind je hier).

Er gelden nog wel de volgende regels:

Mondkapjes zijn verplicht voor alle leden van JO, JS, SO en volwassenen. Tijdens het musiceren liefst het mondkapje ophouden als dat kan. Als je er last van hebt bij het spelen mag het mondkapje af.

Onderlinge afstand tussen volwassenen is 1,5 meter, tussen 13-plussers en volwassenen ook. Onderling houden de orkestleden van SO allemaal 1,5 meter afstand. De orkestleden van VBE, JE, JS en JO hoeven onderling geen afstand te houden. Dit betekent ook dat alleen de orkestopstelling van SO nog op een onderlinge afstand van 1,5 meter zal zijn.

Er is weer publiek toegestaan bij de repetities. Ouders en andere geïnteresseerden zijn welkom in het HML om de repetities bij te wonen. Alle volwassenen kunnen bij entree in de school een geldig Coronatoegangsbewijs (CTB) tonen.
Zie ook het Viotta Coronaprotocol, klik hier.

Repetitietijden als volgt:

 orkest  tijd  locatie ingang
VBE (Esther) 15:30-16:45 tekenlokaal zij-ingang via fietsenstalling
JE (Marijn) 15:15-17:00 kleine aula zij-ingang via fietsenstalling
JO (Coen) 17:30-19:30 kleine aula zij-ingang via fietsenstalling
JS (Coen) 15:00-16:45 grote aula hoofdingang
SO (René) 17:15-19:45 grote aula hoofdingang

Online Kerstconcert VBE en JE

Het Voorbereidend Ensemble en het Juniorensemble nemen op 11 december een kerstconcert op. Bij dit concert kan tot onze spijt geen publiek in de zaal aanwezig zijn. Gelukkig is het wel gelukt om ervoor te zorgen dat u dit concert dezelfde avond online kunt meebeleven. 

Digitale kaarten voor deze online stream kosten €5,- en zijn via deze link te verkrijgen. Ook leuk als kerstcadeautje! 
De online stream is beschikbaar vanaf 20:00 op 11 december 2021 en kan ook nog op een later tijdstip worden bekeken.

 

informatie voor orkestleden

Het concert wordt in de middag opgenomen. Hoe laat je op 11 december waar wordt verwacht te zijn, wordt bekend gemaakt in de weekmail door de orkestbegeleiders.
Mocht je hier vragen over hebben, stuur hun een mailbericht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Coronamaatregelen per 28 november 2021

Vanaf 28 november 2021 gelden aangescherpte coronamaatregelen. Zie voor praktische gevolgen voor de verenigingsactiviteiten het Viotta Coronaprotocol. De belangrijkste maatregelen zijn

 • Blijf thuis bij klachten. Ook als je al gevaccineerd bent of een negatief testresultaat hebt.
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn. Volg de adviezen van de GGD over thuisisolatie.
 • Houd zo veel mogelijk afstand om jezelf en anderen te beschermen. 
 • Schud geen handen. 
 • Was vaak en goed je handen. 
 • Hoest en nies in je elleboog.

Daarnaast gelden nu de volgende, specifieke maatregelen:

 • Bij repetities zijn alle aanwezigen die 18 jaar of ouder zijn (orkestleden, ouders, begeleiders) in het bezit van een geldig coronatoegangsbewijs. Aanwezigen tot en met 17 jaar zijn uitgezonderd van deze maatregel.
 • Alle activiteiten van onze vereniging dienen om 17:00 ’s middags te zijn gestopt.

Aangepaste repetitietijden JO en SO
De laatstgenoemde maatregel maakt dat we de komende drie weken, tot en met 18 december, voor JO en SO de volgende repetitietijden aanhouden:

orkest repetitietijd locatie entree
SO 12.15-14.45 grote aula via hoofdingang
JO 12.45-14.45 kleine aula via zij-ingang bij de fietsenstalling 

Viooldag 24 oktober Utrecht

De Nederlandse Viooldag is een jaarlijks event voor violisten van 6 tot en met 26 jaar. De hele dag kunnen de deelnemers meedoen met diverse workshops en masterclasses die met viool te maken hebben en gegeven worden door bekende namen uit de Nederlandse vioolwereld. Het maakt niet uit of je pas viool speelt, of dat je sinds je geboorte viool speelt, iedereen is welkom.

Ook is er een workshop speciaal voor viooldocenten, dus neem gerust je viooldocent mee. En wie geen viool speelt, maar gewoon nieuwsgierig is, ook zij zijn welkom om te kijken en te luisteren.

Naast de workshops en masterclasses zijn er ook concerten en ons eigen Voorbereidend Ensemble zal een van de lunchconcerten verzorgen. Speciaal voor de leden van het Voorbereidend Ensemble zal er een improvisatieworkshop gegeven worden door Jasper le Clercq

Dit jaar zal de Nederlandse Viooldag plaats vinden op zondag 24 oktober in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen van het Utrechts Conservatorium aan de Mariaplaats in Utrecht.

Kijk op de site van Het Nederlands Vioolconcours voor meer informatie over prijzen, workshops en concerttijden. En uiteraard kun je je meteen inschrijven en aanmelden voor één of meerdere workshops. Twijfel je nog? Klik hier voor een korte impressie van de Viooldag 2019.

Leden van het Voorbereidend Ensemble krijgen gratis toegang en twee toegangskaarten voor ouders / familieleden.

 

We mogen weer spelen!

Op 4 september is de eerste repetitie voor VBE, JE, JO en JS en vanaf 11 september gaat ook het SO weer repeteren. In juli is het laatste orkest op tournee geweest in Nederland. Er waren twee concerten in Noord-Brabant en een geweldig eindconcert in Scheveningen. Na de lange lockdown begin dit jaar bleek ook dit orkest in staat te zijn om in korte tijd op elkaar ingespeeld te raken met een geweldig muzikaal eindresultaat. De dromerige Franse klanken, een energieke symfonie van Dvorak en als slot een toegift zonder instrumenten maar met een zingend orkest. Wat een bijzondere ervaring voor het publiek en alle andere betrokkenen! 

 

Zomertournee Symfonieorkest

Gaat het nu dan echt gebeuren? 
We durven het nauwelijks meer te zeggen of op te schrijven, maar gaat de lang verwachte tournee er dan toch van komen? Laten we niet terugkijken en in herinnering brengen wat niet doorging. Laten we ervoor zorgen dat we die beren op de weg gewoonweg niet zien omdat onze blik er immuun voor is geworden. Dus..

We gaan muziek maken!
We gaan concerten geven!
We gaan met zijn allen van muziek genieten!

Kom allemaal luisteren en mee genieten!
Wij repeteren in een voormalig klooster ten noorden van Tilburg. Er zijn twee concerten daar in de regio en het slotconcert is op vrijdag 23 juli in Scheveningen.
Digitale kaartverkoop is via deze link.

 

Zomerconcert VBE, JE, JO, JS (online stream)

Na maanden lockdown konden de jonge orkestleden van Viotta Jeugdorkesten eindelijk weer naar de repetities. Eindelijk weer samen muziek maken en dat mag gehoord én gezien worden!

Als afsluiting van een bijzonder jaar worden alle registers opengetrokken om de zomervakantie in te luiden. Achtereenvolgens zullen spelen

 • het Voorbereidend Ensemble o.l.v. Esther Damsma-in't Groen
 • het Juniorensemble o.l.v. Marijn Drolsbach
 • het Jeugdorkest o.l.v. Coen Stuit
 • het Jeugd Sinfonietta o.l.v. Coen Stuit

Het concert wordt overdag op 4 juli live opgenomen in het HML (helaas nog zonder publiek) en 's avonds gestreamd vanaf 19:30.

Iedereen met een kaartje kan de stream tot 29 augustus bekijken, waar en wanneer je maar wil. Ook leuk voor familie over vrienden die onder normale omstandigheden misschien niet in naar live concert van Viotta kunnen komen. 

Kaarten kunnen tot 29 augustus online gekocht worden via deze link.

 

Viotta Symfonieorkest mag weer spelen!

Vanaf 29 mei kan ook ons symfonieorkest weer repeteren! We zijn zo blij dat alle Viottaleden weer muziek mogen maken. Door de versoepelingen in de coronamaatregelen kunnen ook de 18-plussers weer muziek maken. Het Viotta Symfonieorkest gaat nu hard aan de slag met o.a. de zevende symfonie van Dvorak die ze tijdens de tournee in juli zullen uitvoeren. We kijken allemaal enorm uit naar het plezier om weer samen iets moois te creëren en de geweldige muziek te laten klinken!

Geen 1,5-meter afstand meer voor JO en JS
Vanaf 5 juni repeteren het JO- en JS-orkest niet meer in een orkestopstelling met een onderlinge afstand van 1,5 meter. Dat is gezien de huidige versoepelingen niet meer nodig. Dit was ook al het geval voor de jongere orkesten VBE en JE. Wel gelden nog de basishygiënemaatregelen voor JO en JS, zoals het dragen van mondkapjes bij het bewegen door de school en de gezondheidscheck bij de deur. Details over het nu geldende coronabeleid vind je in het Viotta Coronaprotocol. Het SO-orkest met leden boven de 18 repeteert nog wel in een opstelling met onderling 1,5 meter afstand.

Meer informatie
Ons coronabeleid is gebaseerd op de richtlijnen van de Rijksoverheid en de koepelorganisatie KNMO. Mocht je praktische vragen hebben over de gang van zaken bij de repetities, neem dan contact op met de orkestbegeleider(s) van je eigen orkest.  Ook is ter informatie hieronder de recente brief van 28 mei 2021 van het bestuur aan de viottaleden toegevoegd.

 

 

Bijlagen:
Bewaar het bestand Brief_viottaleden_27mei2021_pdf kopie.pdfBestuursbrief 28 mei 2021[ ]686 kB

Nederlandse Viooldag 2021 & lunchconcert VBE

De Nederlandse Viooldag is een jaarlijks event voor violisten van 6 tot en met 26 jaar. De hele dag kunnen de deelnemers meedoen met diverse workshops en masterclasses die met viool te maken hebben en gegeven worden door bekende namen uit de Nederlandse vioolwereld. Het maakt niet uit of je pas viool speelt, of dat je sinds je geboorte viool speelt, iedereen is welkom.

Ook is er een workshop speciaal voor viooldocenten, dus neem gerust je viooldocent mee. En wie geen viool speelt, maar gewoon nieuwsgierig is, ook zij zijn welkom om te kijken en te luisteren.

Naast de workshops en masterclasses zijn er ook concerten en ons eigen Voorbereidend Ensemble zal een van de lunchconcerten verzorgen. Speciaal voor de leden van het Voorbereidend Ensemble zal er een improvisatieworkshop gegeven worden door Jasper le Clercq

Dit jaar zal de Nederlandse Viooldag plaats vinden op zondag 24 oktober in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen van het Utrechts Conservatorium aan de Mariaplaats in Utrecht.

Kijk op de site van Het Nederlands Vioolconcours voor meer informatie over prijzen, workshops en concerttijden. En uiteraard kun je je meteen inschrijven en aanmelden voor één of meerdere workshops. Twijfel je nog? Klik hier voor een korte impressie van de Viooldag 2019.

Leden van het Voorbereidend Ensemble krijgen gratis toegang en twee toegangskaarten voor ouders / familieleden.

 

Herkenbare tune voor Viotta

Bij sommige melodieën moet je onmiddellijk denken aan een bijzondere gelegenheid of een club. Denk maar eens aan de Radetzky mars, Ode to Joy of You Never Walk Alone. Viotta bestaat nu meer dan 30 jaar, hoog tijd dat Viotta ook zo’n melodie krijgt.  

 

Componist aan de slag 

We hebben Hugo Bouma bereid gevonden om voor Viotta verschillende stukken te componeren, zodat er voor elk orkest een passend stuk is. Hugo Bouma heeft meer dan 10 jaar ervaring met componeren en arrangeren. Hij heeft onder andere gewerkt voor het UvA-orkest J. Pzn Sweelinck, Opera Forward Festival, Nederlands Studenten Orkest, Het Ricciotti Ensemble en het JongNBE. 

 

Bouwstenen van orkestleden 

Tijdens de online meetings van de orkesten zijn de orkestleden gevraagd om zelf kleine stukjes te componeren die dan als bouwsteentjes of inspiratie gebruikt worden door Hugo. Hugo is virtueel op bezoek geweest om te vertellen over hoe een componist te werk gaat en de orkestleden konden Hugo vragen stellen. 

Bij concerten kunnen we we een stuk als opening, afsluiting of toegift spelen. Zo klinkt tijdens concerten muziek waar Viotta leden zelf aan hebben bijgedragen én wat herkenbaar zal zijn voor het trouwe Viotta publiek. Publiek waarvan we hopen dat we die in 2021 weer mogen verwelkomen in een échte concerterzaal en dan kunnen trakteren op onze Viotta compositites. 

 

Zelf componeren? 

Maar minstens net zo leuk is het om van dichtbij mee te maken hoe zo’n stuk tot stand komt, zeker als je een bouwsteentje hebt aangeleverd. Hugo zal af en toe aanwezig zijn bij repetities om met orkestleden over de compositie van gedachten te kunnen wisselen.  

Wie weet dat dit inspireert om zelf ook een keer een stuk te componeren of met een paar anderen een compositie te maken en dit zelf uit te voeren of uit te laten voeren.  

Livestreamconcert op 18 april

Op 18 april geven de jongste Viottaleden een concert! Het is een livestreamconcert dat om 19:30 te beluisteren en te bekijken zal zijn. Het wordt een paar uur eerder zonder publiek opgenomen in het Haags Montessori Lyceum. 

We zijn zo blij dat het Voorbereidend Ensemble onder leiding van Esther Damsma-in 't Groen en het Juniorensemble onder leiding van Marijn Dorlsbach nu ook kunnen laten horen waar ze sinds september 2020 aan gewerkt hebben. Voor deze orkesten stond een concert ingepland op 19 december 2020, maar dat concert werd gecanceld vanwege de lockdown die op 15 december door de overheid werd afgekondigd. Degenen die al een digitaal kaartje hadden gekocht voor dat concert zullen een mailbericht krijgen met details hoe zij het livestreamconcert van 18 april kunnen volgen.

De digitale kaarten kosten €2,50 en kunnen gekocht worden via deze link.

Zaterdag 13 maart klinkt er weer muziek!!!

We mogen weer muziek maken!
De versoepelingen van 3 maart 2021 houden onder andere in dat georganiseerde jeugdactiviteiten weer mogelijk zijn. Dit betekent dat onze vereniging van jeugdorkesten weer mag gaan repeteren!

Jammer genoeg nog niet voor 18-plussers
Dit is natuurlijk geweldig nieuws, maar nog niet voor alle orkestleden. Jongeren van 18 jaar of ouder mogen namelijk nog niet meerepeteren. We hebben daarom tot onze spijt moeten besluiten dat het hele Symfonieorkest nog niet kan repeteren. Wel gaan we bekijken of we voor orkestleden onder de 18 van dit orkest in kleine groepen muziek kunnen maken als daar animo voor is. 

Repetitietijden
Concreet betekent dit dat vanaf zaterdag 13 maart 2021 de orkesten VBE, JE, JS en JO weer wekelijks kunnen repeteren in het HML. We volgen het Viotta Coronaprotocol dat hier te vinden is. Net als eerder al het geval was, werken we met een deurwacht. Tot onze spijt mogen er geen ouders in de school worden toegelaten. Alleen de dirigent en één begeleider zijn toegestaan. 

orkest tijd locatie
VBE, tutti 15:30-16:45 tekenlokaal
JE, tutti 15:15-17:00 kleine aula
JO, tutti 17:15-19:15 grote aula
JS, tutti 15:00-16:45 grote aula

 

We zijn blij dat een groot deel van de leden van onze vereniging weer muziek kan gaan maken!

 

 

Nog steeds in lockdown

We vinden het zo jammer dat we voorlopig nog niet kunnen repeteren. De lockdown duurt nog voort tot 9 februari 2021. Zodra we weten of we weer kunnen repeteren zullen we daarover communiceren. 

We kijken enorm uit naar het samen muziek maken. Blijf in elk geval goed oefenen op je instrument zodat we straks weer met een mooie orkestklank verder kunnen. 

 

foto: annemiekkool.nl