Het Symfonieorkest telt ongeveer 65 gevorderde musici tussen de 15 en 21 jaar. Het behoort al geruime tijd tot de beste jeugdorkesten van Nederland en staat onder leiding van dirigent René Gulikers. De leden van het orkest komen voort uit de andere Viotta-orkesten, het Jeugdorkest en Jeugd Sinfonietta en door instroom van jongeren die tot dan toe elders in een orkest speelden.

Het orkest speelt uiteenlopend repertoire. Zo staan zowel grote klassieke werken op het programma als stukken van hedendaagse componisten. Er worden geen bewerkingen gespeeld, maar altijd originele composities.

Het orkest werkt met gerenommeerde professionele coaches, veelal afkomstig uit het Residentie Orkest. In samenwerking met het Prinses Christina Concours biedt Viotta jaarlijks een veelbelovende deelnemer van dit concours een mogelijkheid om als solist met het Symfonieorkest een concert te verzorgen.

Het orkest maakt om het jaar een buitenlandse concertreis. In juli 2016 heeft het orkest deelgenomen aan het Internationaal Festival voor jeugdorkesten in Florence met concerten in o.a. Montecatini Terme en Florence. 

Repertoire en bladmuziek

Orkestleden kunnen na inloggen op de homepage in het submenu Symfonieorkest een pagina met Bladmuziek zien. Hier vind je de bladmuziek die je dit seizoen gaat spelen. Download alleen jouw partij. Op het gebruik van deze bladmuziek zitten meestal auteursrechten, waarvoor Viotta betaald heeft. Gebruik de bladmuziek dus niet zomaar ergens anders voor. Overleg eerst met je orkestbegeleider en/of dirigent als je de bladmuziek toch wilt gebruiken. 

In het seizoen 2016-2017 spelen we de volgende stukken:       

Antonin Dvorak Suite opus 98b
Johannes Brahms Academische Festouverture opus 80
George Enescu 1e Roemeense Rapsodie opus 11
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 7, opus 92
Felix Mendelssohn-Bartholdy Ouverture Die Hebriden, opus 26
William Walton Concert voor altviool en orkest
Leonard Bernstein Divertimento for orchestra