Het Symfonieorkest telt ongeveer 65 gevorderde musici tussen de 15 en 21 jaar. Het behoort al geruime tijd tot de beste jeugdorkesten van Nederland en staat onder leiding van dirigent René Gulikers. De leden van het orkest komen voort uit de andere Viotta-orkesten, het Jeugdorkest en Jeugd Sinfonietta en door instroom van jongeren die tot dan toe elders in een orkest speelden.

Het orkest speelt uiteenlopend repertoire. Zo staan zowel grote klassieke werken op het programma als stukken van hedendaagse componisten. Er worden geen bewerkingen gespeeld, maar altijd originele composities.

Het orkest werkt met gerenommeerde professionele coaches, veelal afkomstig uit het Residentie Orkest. In samenwerking met het Prinses Christina Concours biedt Viotta jaarlijks een veelbelovende deelnemer van dit concours een mogelijkheid om als solist met het Symfonieorkest een concert te verzorgen.

Het orkest maakt om het jaar een buitenlandse concertreis. In juli 2018 is het orkest net teruggekeerd van een geweldig leuke tournee in de Provence waar vier succesvolle en goed bezochte concerten zijn gegeven.

Repertoire en bladmuziek

De dirigent heeft ook voor het komende jaar een uitdagend programma gekozen. Zoals gebruikelijk speelt het orkest drie verschillende programma's. In het eerste project staan de diepzinnige, onvoltooide achtste symfonie van Franz Schubert en de concertouverture van de Nederlandse componist Jan van Gilse op de lessenaar. In project 2 volgt dan o.a. de spectaculaire ouverture-fantasie Romeo en Julia van Peter Tsjaikovski, en als klap op de vuurpijl in het derde project gevolgd door de monumentale eerste symfonie van Gustav Mahler, genaamd ‘Titan’. Dit laatste project doen we in samenwerking met het Amersfoorts Jeugdorkest, en zal eindigen met een concert in het ‘Muziekgebouw aan het IJ’ in Amsterdam. Omdat deze lange symfonie een behoorlijke kluif is, repeteren we die al vanaf het begin van het seizoen op gezette tijden (zie repetitieschema).

Orkestleden kunnen na inloggen op de homepage in het submenu Symfonieorkest een pagina met Bladmuziek zien. Hier vind je de bladmuziek die je dit seizoen gaat spelen. Download alleen jouw partij. Op het gebruik van deze bladmuziek zitten meestal auteursrechten, waarvoor Viotta betaald heeft. Gebruik de bladmuziek dus niet zomaar ergens anders voor. Overleg eerst met je orkestbegeleider en/of dirigent als je de bladmuziek toch wilt gebruiken. 

In het seizoen 2018-2019 spelen we de volgende stukken:       

Franz Schubert Symfonie nr. 8, 'De Onvoltooide'
Jan van Gilse Concert-ouverture
Pjotr Iljitsj Tchaikovsky Ouverture-fantasie Romeo en Julia
Gustav Mahler Symfonie nr.1, 'Titan'