Het bespelen van een muziekinstrument lukt niet vanzelf, maar vraagt oefening. Zo is het ook bij muziek maken in orkestverband. In de speelgroepen van het Voorbereidend Ensemble  kunnen jonge kinderen ontdekken hoe fantastisch het is om samen muziek te maken. Zo maken ze er kennis met de belangrijkste spelregels van spelen in een orkest, zoals naar de dirigent kijken, naar elkaar luisteren, zittend spelen, samen ritmes strijken, intoneren. 

"Da Capo" en “Intrada” zijn twee gelijkwaardige speelgroepen die samen het Voorbereidend Ensemble vormen. Deze groepen zijn in vergelijking met de andere onderdelen van de vereniging bescheiden van omvang zijn (elk ±  25 kinderen). De dirigenten Inge Reinders en Esther Damsma - in 't Groen zijn daardoor in staat tijdens de repetities optimaal aandacht te schenken aan de ontwikkeling van elk afzonderlijk kind. Inge staat voor Intrada en Esther voor Da Capo.

De beperkte omvang draagt er ook aan bij dat kinderen die voor het eerst meespelen zich al snel op hun gemak voelen. Bij concertjes vormen beide speelgroepen samen één orkest. Van tijd tot tijd wordt beoordeeld of het mogelijk is een kind de stap naar het Juniorensemble te laten maken.

Bladmuziek Intrada
De orkestleden van "Intrada" kunnen hun bladmuziek downloaden nadat ze zijn ingelogd via de homepage. De inlognaam en het password krijg je van de orkestbegeleider. Na inloggen zie je in het submenu Voorbereidend Ensemble een pagina met Bladmuziek Intrada. Hier vind je de bladmuziek die je dit seizoen gaat spelen. Download alleen jouw partij. Op het gebruik van deze bladmuziek zitten meestal auteursrechten, waarvoor Viotta betaald heeft. Gebruik de bladmuziek dus niet zomaar ergens anders voor. Overleg eerst met je orkestbegeleider en/of dirigent als je de bladmuziek toch wilt gebruiken. 

De muziek voor het voorjaarsseizoen 2018 is als volgt. Stop de muziek ook in deze volgorde in je map.

1) Canon, sailing on the sea
2) Andante, uit Surprise Symphony
3) Fux, passepied der Schmidt
4) Trompet parade, Jurey
5) Arapahoe warriors
6) Gypsy dance
7) Katyusha, russisch lied

 

Bladmuziek Da Capo
De orkestleden van "Da Capo" kunnen hun bladmuziek downloaden nadat ze zijn ingelogd via de homepage. De inlognaam en het password krijg je van de orkestbegeleider. Na inloggen zie je in het submenu Voorbereidend Ensemble een pagina met Bladmuziek Da Capo. Hier vind je de bladmuziek die op het programma staat. Download alleen jouw partij. Op het gebruik van deze bladmuziek zitten meestal auteursrechten, waarvoor Viotta betaald heeft. Gebruik de bladmuziek dus niet zomaar ergens anders voor. Overleg eerst met je orkestbegeleider en/of dirigent als je de bladmuziek toch wilt gebruiken.