Op 18 juni heeft het Viotta Symfonieorkest een schitterend concert geven met de beroemde altviolist Amihai Grosz, in een beroemde zaal in het Kurhaus.

Amihai Grosz is de soloaltist van het beroemde orkest uit Berlijn, de Berliner Philharmoniker. Twee altviolisten van Viotta hebben de kans gegrepen om Amihai Grosz wat beter te leren kennen en vroegen hem naar zijn muzikale opleiding en inspiratiebronnen.

Amihai vertelt dat hij tot zijn elfde jaar alleen viool speelde, totdat hij werd gevraagd mee te doen in een strijkkwartet. Hier ontdekte hij dat er een ander, bijzonder geluid mogelijk was, dat van de altviool. Hij raakte geïnteresseerd en bespeelde twee jaar beide instrumenten. Toen kwam hij er achter dat de altviool beter paste bij zijn eigen muzikale idee en gevoel. 

Sunniva (13 jaar) van Viotta, die zelf uit een familie komt waar iedereen altviool speelt, vraagt Amihai of volgens hem de altviool dichter bij de viool of bij de cello staat. Duidelijk dichter bij de viool, technisch gezien zeker, maar de altviool is zo veelzijdig in klank, en verdient een eigen plek tussen de viool en cello.

Marta (19 jaar) wil graag weten of het altvioolconcert van Walton van speciale betekenis is voor Amihai. Het concert is een van de topstukken voor de altviool. Het is zo lyrisch en complex qua klank. Het is echt een enorm expressief, melancholisch stuk waarin de vele aspecten van de bijzondere klank van de altviool tot zijn recht komen. Het is ook een lastig stuk om met het orkest goed te spelen. Daarom vind ik het leuk om het te doen. Ik heb dit concert gespeeld bij mijn auditie voor de plek in de Berliner Philharmoniker. Ik heb er dus goede herinneringen aan omdat die auditie tot mijn huidige baan heeft geleid. Het is heerlijk om het stuk nu met een volledig orkest te mogen spelen en niet meer met alleen pianobegeleiding zoals bij mijn auditie.

Amihai is al op jonge leeftijd geïnspireerd geraakt door de ervaringen en lessen die hij op het Jerusalem Music Center kreeg. Daar kwamen beroemde musici vaak even langs voor een masterclass of optreden als ze een concert hadden gegeven in Israël. De grote drijvende kracht was de violist Isaac Stern met wie Amihai ook samen heeft gespeeld. Ook de informele optredens van beroemde strijkkwartetten zoals het Guarneri-kwartet zal hij nooit vergeten. Er ontstond dan iets bijzonders dat iedereen voelde en mee trok in de muziek. Om dit zelf van dichtbij mee te maken was een levenservaring die Amihai deed besluiten zelf musicus te worden.

Als afsluitende opmerking zegt Amihai enorm veel zin te hebben in het concert met Viotta. Hij raadt alle jonge musici aan zo veel mogelijk in verschillende muzikale ensembles te spelen. Daar leer je veel van en het maakt je flexibel, en het is leuk!