We zijn weer terug uit Wenen!
Het VIOTTA Symfonieorkest heeft een geweldig succesvolle week achter de rug in Wenen, de hoofdstad van de klassieke muziek.
 
Concert in slot Esterhazy
Het muzikale hoogtepunt was het concert in de wereldberoemde Haydnzaal van slot Esterhazy waar we op 13 juli een concert gaven.
Al bij het inspelen was meteen duidelijk dat niet alleen de muur- en plafondschilderingen van deze zaal schitterend zijn, maar dat ook de akoestiek fenomenaal is.
De assistent-dirigent kon bij het inspelen melden “geen problemen”, daarmee bevestigend dat alle instrumentengroepen in balans waren en uitermate goed tot hun recht kwamen in deze zaal. Wat een genot voor een orkest om in zo een zaal te mogen spelen! Tijdens het concert nam de concentratie en inspiratie bij dirigent en orkestleden toe door de schitterende orkestklank. Na afloop was de ontlading groot en omhelsden de leden elkaar innig. Dit is een ervaring die we nooit meer vergeten. Muziek verbindt en drukt uit wat niet in woorden is te vatten.
 
Sociale cohesie
Om op hoog nivo samen te kunnen musiceren is groepsvorming essentieel. Als je als orkest samen dingen meemaakt en elkaar steeds beter leert kennen, helpt dat enorm. Daarom waren de nachtelijke busreis, samen zwemmen in de Donau en een bezoek aan het Prater niet alleen leuk. Deze activiteiten ondersteunden het groepsproces en hebben eraan bijgedragen om in de loop van de week steeds weer bijzondere concerten neer te zetten. 
 
Onverwachte pareltjes
De kleine extra’s die ontstaan als een groep samen werkt ontstonden als vanzelf. Toen onze dirigent even wat verlaat was bij het instuderen van het toegift op het terras van paleis Belvedere, was daar opeens Lindsey uit Amerika die net afgestuurd was in directie. Zij wilde wel even invallen en ons koor leiden. Want als toegift speelde het orkest niet, maar zong het Locus iste van Bruckner. Een ander pareltje was de publiekstrekker onder de middeleeuwse bogen van de Minoritenkirche door de blazers van het orkest. Zij speelden wel even een paar polka’s om de toeristen van de straat naar ons concert te lokken.
 
Wat is het een onvergetelijke tournee geweest!
We hopen dat ook alle jonge VIOTTA-leden die nu nog niet mee zijn geweest, in de komende jaren ook van zo een heerlijke concertreis in het buitenland zullen gaan genieten!