Bij sommige melodieën moet je onmiddellijk denken aan een bijzondere gelegenheid of een club. Denk maar eens aan de Radetzky mars, Ode to Joy of You Never Walk Alone. Viotta bestaat nu meer dan 30 jaar, hoog tijd dat Viotta ook zo’n melodie krijgt.  

 

Componist aan de slag 

We hebben Hugo Bouma bereid gevonden om voor Viotta verschillende stukken te componeren, zodat er voor elk orkest een passend stuk is. Hugo Bouma heeft meer dan 10 jaar ervaring met componeren en arrangeren. Hij heeft onder andere gewerkt voor het UvA-orkest J. Pzn Sweelinck, Opera Forward Festival, Nederlands Studenten Orkest, Het Ricciotti Ensemble en het JongNBE. 

 

Bouwstenen van orkestleden 

Tijdens de online meetings van de orkesten zijn de orkestleden gevraagd om zelf kleine stukjes te componeren die dan als bouwsteentjes of inspiratie gebruikt worden door Hugo. Hugo is virtueel op bezoek geweest om te vertellen over hoe een componist te werk gaat en de orkestleden konden Hugo vragen stellen. 

Bij concerten kunnen we we een stuk als opening, afsluiting of toegift spelen. Zo klinkt tijdens concerten muziek waar Viotta leden zelf aan hebben bijgedragen én wat herkenbaar zal zijn voor het trouwe Viotta publiek. Publiek waarvan we hopen dat we die in 2021 weer mogen verwelkomen in een échte concerterzaal en dan kunnen trakteren op onze Viotta compositites. 

 

Zelf componeren? 

Maar minstens net zo leuk is het om van dichtbij mee te maken hoe zo’n stuk tot stand komt, zeker als je een bouwsteentje hebt aangeleverd. Hugo zal af en toe aanwezig zijn bij repetities om met orkestleden over de compositie van gedachten te kunnen wisselen.  

Wie weet dat dit inspireert om zelf ook een keer een stuk te componeren of met een paar anderen een compositie te maken en dit zelf uit te voeren of uit te laten voeren.